For skoler

2dd546d6985743e7ad82fdb74b8f150b

UDFLUGT TIL THORUPSTRAND

Skoleklasser er velkomne til at vandre rundt i fiskerlejet på egen hånd og kigge på bådene og pakhuset. Husk dog, at landingspladsen er en arbejdsplads, og at man skal holde afstand til bulldozeren og ophalingsspillet, når det kører. Alle bådene er aldrig på havet samtidig, så I kan være sikre på at se en båd på stranden, uanset hvornår I kommer. Se her, hvornår bådene typisk kommer ind.
Der er flere muligheder for at få en guidet rundvisning eller et foredrag:
Guidet tur under havets overflade: En rundvisning i Thorupstrand med fokus på det, der foregår under havets overflade – særligt samspillet mellem havmiljøet og fiskeriet. Her får I viden om dyr og planter på havbunden, samt forskellige fiskeredskabers påvirkning på økosystemet. Turen tager cirka 1 time og arrangeres af den lokale virksomhed ‘Mød Naturen’. Guiderne er tidligere højskolelærere.
Gruppepris: 2.500 kr + moms (max 30 personer). For booking skriv til kontakt@modnaturen.dk.
Foredrag om Thorupstrand: Formanden for Thorupstrand Kystfiskerlaug, etnologoen Thomas Højrup, kan fortælle om det naturskånsomme fiskeri i Thorupstrand, fangstmetoder, nutidens fiskekvoter, andelsbaseret partsfiskeri, fiskeriets livsformer, det fiskeripolitiske landskab, skudehandel og fiskeriets historie, udviklingen indenfor for fiskeri på globalt plan, samt havmiljøets samspil med fiskeriet. Fokus for foredraget aftales ved booking.
For booking skriv til nordstrandconsult@altiboxmail.dk.
Klip i en fisk: Efter en kort introduktion til naturskånsomt fiskeri får eleverne udleveret en fisk og en saks hver. Herefter kan de gå på opdagelse i fiskens anatomi. Vi svarer på spørgsmål som opstår undervejs. Aktiviteten tager cirka 1 time og arrangeres i samarbejde mellem den lokale virksomhed ‘Mød Naturen’ og Thorupstrand Fiskehus. Guiden er tidligere højskolelærer og uddannet biolog.
Gruppepris: 3.500 kr + moms (max 30 personer). For booking skriv til kontakt@modnaturen.dk
Spis fisk: Thorupstrand Fiskehus er et dejligt madhus helt nede på stranden som gerne står for frokosten til Jer. De byder blandt andet på lækre fiskefrikadeller og pandestegte rødspættefileter med rugbrød. Alt fisk er lokalt og skånsomt fanget og maden er lavet fra bunden.
Prisen for mad og drikke er omkring 130 pr/person, men skriv direkte til janni@thorupstrandfiskehus.dk og aftal nærmere.
Bæredygtig studietur: En række lokale virksomheder nær Thorupstrand er gået sammen og har lavet et tilbud på bæredygtige studieture for efterskoler, højskoler mm. Se mere her. 

FORSLAG TIL FORLØB

Undervisning i klassen:
1) Se i fællesskab filmen ‘Et hav af muligheder’, som giver en god introduktion til fiskeriet i Thorupstrand.
2) Lad eleverne finde svar på arbejdsspørgsmålene (download arbejdsspørgsmålene ved at klikke på billedet her til højre). Alle svar kan findes her på hjemmesiden.
3) Lad eleverne fremlægge svarene for hinanden.
4) Refleksionsspørgsmålene kan diskuteres i fællesskab eller grupperne kan få et spørgsmål hver, og dele deres overvejelser med klassen.
Udflugt til Thorupstrand
I kan køre med bus helt ned til parkeringspladsen ved kysten, hvor bådene ligger. Her er offentlige toiletter og en informationshytte, hvor man kan spise madpakker. Få overblik over området her.
ARBEJDSSPØRGSMÅL 5.3

UNDERVISNINGSMATERIALE (ENGELSK)

På CanopyLab ligger det gratis undervisningsmateriale “Sustainability in practice – The coastal community of Thorupstrand, Denmark”.
Materialet indkluderer fire korte film, som ses her til højre. De behandler følgende fire temaer: 1) Økosystemet i Jammerbugten, 2) Det naturskånsomme fiskeri i Thorupstrand, 3) Organiseringen og fællesskabet i Thorupstrand, 4) Den neoliberale kontekst for fiskeriet.
Materialet er egnet til folkeskolens ældste klasser og gymnasieskolen. Det er udarbejdet i samarbejde mellem Lighthouse Foundations og Center for Bæredygtige Livsformer.

VIDENSARKIV

www.havbaade.dk findes artikler, forskning og film, som uddyber emner her på hjemmesiden. Han Herred Havbåde er en kystkulturforening, som arbejder tæt sammen med fiskerne i Thorupstrand.
LÆS MERE: