Hvornår kommer bådene ind?

VEJRET OG FANGSTEN…

Mange besøgene i Thorupstrand vil gerne opleve bådene blive trukket på land og måske få en sludder med fiskerne. Men vi kan desværre ikke fortælle dig præcist, hvornår du kan møde fiskerne på stranden ved landingspladsen. Hver dag er forskellig, og bådene kommer ikke ind på samme tid. I sommerhalvåret er der størst chance for at se en båd blive trukket op på land mellem klokken 14 og 17, men der er ingen garantier. Hvis det er en god dag med mange fisk, kommer bådede først ind ud på aftenen. Omvendt kan de også komme tilbage allerede om formiddagen, hvis vejret skifter, eller fangsten er lille. Om vinteren kommer de typisk ind lidt tidligere end om sommeren. Uanset hvem du spørger, kan du ikke få et mere præcist svar end dette – og det er noget af det specielle ved et fiskerleje som Thorupstrand. Her er det ikke klokken, der styrer arbejdsdagen, men vejret og fangsten.
Background

FØLG BÅDENE MED VESSELFINDER

Du kan følge bådene fra Thorupstrand på havet med app’en Vesselfinder eller app’en Marinetraffic. Via GPS-signal giver Apps’ne overblik over, hvor bådene er på havet. Med lidt øvelse kan du lære at tyde, hvornår de er på vej i land. App’en Vesselfinder kan downloades gratis.

UD I NATTEN

Om sommeren sejler bådene nogle gange ud allerede kl. 22, men de fleste dage begiver de sig først ud senere på natten. Hvis du er frisk på en oplevelse lidt ud over det sædvanlige, kan du se bådene blive sat i havet om natten. Vi anbefaler, at du lægger din varme trøje og gummistøvlerne klar, inden du går i seng, og sætter vækkeuret til at ringe en gang i timen. Her tjekker du så på Vesselfinder, om bådene er på vej ud. Et godt tip er at blive liggende under dynen, indtil du ser den første båd begynde at bevæge sig ud….
LÆS MERE:

Sådan kan du følge bådene fra Thorupstrand:

  • Åben app’en Vesselfinder og vælg ’map’ funktionen nederst til venstre
  • Zoom ind på Jammerbugten. De små pile og prikker symboliserer fartøjer
  • Tryk på en af de blå pile i havet i Jammerbugten for at se mere information om dette fartøj. Øverst på skærmen kan du nu se navnet på fartøjet, samt yderligere information om båden.
  • Bådene fra Thorupstrand hedder: HM8, HM33, HM35, HM62, HM70, HM83, HM84, HM92, HM93, HM94, A126,
  • Vælg et fartøj og tryk på funktionen ’Track’ øverst i midten. Herved markeres det valgte fartøjs tilbagelagte rute på havet. Når du ’tracker’ bådene fra Thorupstrand, kan du se, at deres trackline starter i Thorupstrand.
  • For at kunne regne ud, hvornår fartøjet er på vej tilbage til Thorupstrand, kan du holde øje med følgende: 1) peger pilen i retning af Thorupstrand? 2) Er båden blot ved at lave en ’blomst’ (kronblade ud fra et centrum)? – I så fald er båden ikke på vej hjem, men i gang med at anvende den fangstmetode, som hedder snurrevod. Øges farten er båden sandsynligvis på vej hjem.
  • Alternativt kan app’en Marine Traffic også anvendes. Den koster 45 kr. at downloade.