Partsfiskeri

  • FISKERI I FÆLLESSKAB

    Partsfiskeri betyder, at fiskerfamilierne går sammen om at drive fiskeri i fællesskab. Det er sådan fiskeriet fungerer i Thorupstrand. At være partsfisker står i kontrast til den type fiskeri, hvor den enkelte fisker er ansat som lønmodtager på et stort skib. Partsfiskeri er en gammel samarbejdsform fra de tusinde år, hvori Danmark gav alle sine indbyggere ret til at fange fisk i danske farvande.

Foto: Donald Michael Chambers

Foto: Donald Michael Chambers

HVORDAN DELES INDTJENINGEN?

Indenfor partsfiskeriet varierer det, hvordan man deler parterne imellem sig alt efter bådens omkostninger og besætningens størrelse. I Thorupstrand følger de fx denne model: På en båd med en ejer og to yderligere besætningsmedlemmer deler fiskerne indtjeningen i fem lige store parter. 20% går til vedligeholdelse af båden, 20% går til vedligeholdelse af redskaberne og hver fisker får 20%. Det vil sige, at man får den part af indtjeningen, som svarer til den andel, man yder til fællesskabet. En ung fisker, der gerne vil læres op, kan få lov at komme med og få en mindre procent, indtil han/hun kan yde en fuld indsats i fiskeriet.

FISKEN – EN FÆLLES NATURRESSOURCE?

Partsfiskeriet forudsætter, at alle har ret til at gøre brug af fisken som en fælles naturressource, så der ikke er nogle få, som ejer retten til at fange fisk. Sådan var det i Danmark indtil 2001. Men i 2001 og 2006 konfiskerede regeringen danskernes ældgamle ret til at fange fiskene i havet. De tog fangstretten fra fiskerne og gav den til bådejerne. I praksis betød det, at det blev uhyre svært at overleve som mindre fiskeri og meget lettere at overleve som stordriftsfiskeri. Læs mere om privatiseringen af fiskerettighederne her.
For at opretholde partsfiskeriet dannede fiskere i Thorupstrand et fælles laug, der opkøbte fangstrettigheder, så disse kunne forblive de lokale fiskeres fælles naturressource. Det blev til Thorupstrand Kystfiskerlaug, og lauget erstattede staten som den, der gør det muligt for enhver kystfisker i Thorupstrand at få del i fangstretten og blive partsfisker.
LÆS MERE: